Wat is het ouderschapsplan?
Het ouderschapsplan is een regeling waarin ouders die uit elkaar gaan, afspraken maken over hun minderjarige kinderen. Bij een scheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap moeten ouders een ouderschapsplan opstellen.

Ouderschapsplan verplicht
Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor:
  • gehuwde en geregistreerde ouders (met of zonder gezamenlijk gezag)
  • samenwonende ouders met gezamenlijk gezag
Inhoud ouderschapsplan
In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:
  • hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling)
  • hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze
  • de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie)
U mag ook andere afspraken in het ouderschapsplan zetten.

Ouderschapsplan opstellen
U kunt een ouderschapsplan zelf opstellen. Als dat samen moeizaam gaat kan De Kwestie behulpzaam zijn.

Zorgregeling of omgangsregeling
De zorgregeling of omgangsregeling is onderdeel van het ouderschapsplan. Ouders met gezamenlijk ouderlijk gezag spreken een zorgregeling af. Deze regeling bevat afspraken over hoe ouders de zorgtaken en opvoedingstaken verdelen.

Als één ouder gezag heeft, spreken de ouders een omgangsregeling af. De ouder zonder gezag is niet verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van het kind, maar heeft wel het recht om met het kind om te gaan. Er zijn geen standaardafspraken. U bepaalt zelf wanneer, hoe vaak en hoelang de niet-verzorgende ouder de kinderen ziet.

Omgangsregeling voor anderen
Mensen die een sterke band hebben met het kind kunnen ook aan de rechter vragen om een omgangsregeling met het kind. Bijvoorbeeld de (ex-)pleegouders, de (ex-)stiefouders of de biologische vader die het kind niet heeft erkend.
De mediator kan hier in bemiddelen.

Co-ouderschap
Bij co-ouderschap deelt u samen met uw ex-partner de zorg en opvoeding van de kind(eren). Uw kind woont afwisselend bij u en uw ex-partner. Co-ouderschap kan alleen als u daar beiden achter staat.
Co-ouderschap is niet in de wet geregeld. U maakt samen afspraken over bijvoorbeeld welke dagen het kind bij wie woont en wie wat betaalt. U legt de afspraken vast in een scheidingsconvenant.

Ex-partner komt afspraken niet na
Komt uw ex-partner de zorgregeling of omgangsregeling niet na, dan kunt u proberen dit samen op te lossen, maar ook hier kan De Kwestie uitkomst bieden.

< terug